Зменшення кондуктивних завад на вході транзисторних перетворювачів з накопичувальним дроселем - Гурін, В.К.; Павловський, В.О.; Юрченко, О.М. (Технічна електродинаміка, 2016)
Описано та проаналізовано нетрадиційний метод ефективного зменшення несиметричних кондуктивних завад від перетворювача напруги з накопичувальним дроселем. Для цього за допомогою накопичувального дроселя спеціальної конструкції генерується негативна ємність, яка компенсує паразитну ємність «силові кола перетворювача – корпус». Це різко зменшує струм несиметричної завади перетворювача і, як наслідок, напругу завади. У доповіді показано залежність необхідної ємності конденсатора для компенсації завад від магнітного зв’язку між обмотками накопичувального дроселя. За допомогою програми PSPICE була перевірена ефективність згаданого вище методу. Моделювання показало, що запропонований метод у десятки разів зменшує інтенсивність несиметричних радіозавад перетворювача у регламентованому діапазоні частот від 150 кГц до 30 МГц дуже простими схемотехнічними та конструктивними засобами.