Вплив робочих середовищ на втомне руйнування сталей для елементів сільськогосподарських машин - Барна, Р.А.; Попович, П.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Встановлено, що насичені розчини мінеральних добрив зменшують опір втомі сталей 20 та Ст. 3 за всіх рівнів навантажень. При цьому границя витривалості знижується порівняно з повітрям в 2,2 (сульфат амонію) та в 2,5 (нітрофоска) рази. На основі фрактографічних досліджень виявлено, що цей ефект пов’язаний із ослабленням міжзеренних та міжфазних меж під дією цих агресивних робочих середовищ.