Низькотемпературна і корозійна циклічна тріщиностійкість алюмінієвих сплавів Д16АТНВ і В95Т1 після тривалої експлуатації - Осташ, О.П.; Андрейко, І.М.; Головатюк, Ю.В.; Семенець, О.І.; Ковальчук, Л.Б. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Досліджено циклічну тріщиностійкість зразків алюмінієвих сплавів Д16АТНВ і В95Т1, вирізаних уздовж (ДП-зразки) і поперек (ПД-зразки) напряму вальцювання листів обшивки різних зон крила літака Ан-12 після експлуатації 40 років. Випробовували у повітрі за температур 20 і –60°С та у корозивному середовищі (3,5%-ий розчин NaCl). Встановлено, що характер впливу низької температури і корозивного середовища на поріг втоми ∆Kth і циклічну в’язкість руйнування ∆Kfc для сплаву Д16АТНВ якісно подібний, а для сплаву В95Т1 суттєво інший порівняно зі встановленим для сплавів типу Д16 і В95 у вихідному стані (постачання).