Перепризначення періодичності регламентних випробувань систем безпеки ядерних енергетичних установок у позапроектний період експлуатації - Скалозубов, В.І.; Козлов, І.Л.; Чулкін, О.О. (Вопросы атомной науки и техники, 2017)
При подовженні експлуатації теплотехнічного обладнання систем безпеки ядерних енергетичних установок необхідно переглянути періодичність планових випробувань шляхом їх оптимізації з урахуванням залишкового ресурсу обладнання. З одного боку, необхідно збільшувати частоту випробувань для виявлення «прихованих» відмов, а з іншого боку, часті випробування призводять до передчасного зносу устаткування. Запропоновано оригінальний метод оптимізації періодичності випробувань теплотехнічного обладнання систем безпеки ядерних енергетичних установок. У запропонованому методі критерій оптимізації – неперевищення імовірності відмови системи безпеки в позапроектний період експлуатації по відношенню до імовірності відмови за залишковим ресурсом обладнання за проектний період експлуатації. В результаті застосування розробленого методу при подовженні експлуатації систем безпеки ядерних енергетичних установок з серійними реакторами типу ВВЕР-1000 встановлено, що оптимальна періодичність випробувань у два рази менша проектної при подовженні терміну експлуатації на п'ять років та в три рази менша – при подовженні на 10 років.