Термічна тривкість та кінетика десорбції водню з гідридів механічного сплаву Mg–Al–Ni–Ti - Добровольський, В.Д.; Єршова, О.Г.; Солонін, Ю.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
З метою зниження температури, поліпшення кінетики розкладу стехіометричного гідриду MgH₂ досліджено можливості його комплексного легування 3 at.% Al + + 3 at.% Ni + 7 at.% Ti зі застосуванням механохімічного синтезу. Встановлено, що після додавання до магнію Al, Ni, Ti погіршується термічна тривкість отриманої реактивним механічним сплавленням гідридної фази MgH₂ механічного сплаву, а отже, температура початку десорбції водню падає з 320°С (для нелегованої фази MgH₂) до 280°С. Не зафіксовано зниження рівноважної температури початку десорбції водню за його постійного тиску в реакторі 1 bar, яке свідчило б про зменшення термодинамічної стабільності MgH₂ внаслідок механічного легування. Виявлено, що кінетику десорбції водню з гідридної фази MgH₂ механічного сплаву поліпшують здебільш легувальні елементи Ni і Ti; роль Al тут незначна.