Проблема свободы воли в философии права (анализ концепций детерминизма в контексте поиска смысла права) - Мережко, А.А. (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2009)
Автор досліджує питання про свободу волі в контексті теорії детермінізму. Розглянувши різні концепції детермінізму, а також аргументи на користь свободи волі, він приходить до висновку про те, що сенс права полягає у розвитку свободи в людині та суспільстві.