Особливості надання медичної допомоги працюючим в нових умовах - Гречківська, Н.В.; Нагорная, А.М.; Лубянова, І.П.; Тімошина, Д.П. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Запропонована система медичної допомоги працюючому населенню в Україні включає структурно-функціональні підрозділи для надання (спеціалізованої) профпатологічної допомоги працюючому населенню в Україні: Центр первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) з мережею лікарських амбулаторій (ЛА) для забезпечення первинної медичної допомоги, кабінет профпатології консультативно-діагностичного центру (КДЦ) та Міський центр профпатології. Аналіз отриманих даних медико-соціологічного дослідження показав, що 49,3 % лікарів ЗОЗ з бюджетним фінансуванням, 40,0 % лікарів медико-санітарних частин (МСЧ) та 54,5 % лікарів приватних ЗОЗ підтримують необхідність залучення сімейного лікаря ЛА до системи надання медичної допомоги працюючим. Доцільність введення структурно-функціонального підрозділу- – кабінету профпатології з лікарем-профпатологом на базі КДЦ підтримало 72,5 % лікарів ЗОЗ з бюджетним фінансуванням, 50,0 % лікарів МСЧ та 45,5 % лікарів приватних ЗОЗ. Позитивно оцінили запропоновану систему 80,3 % лікарів ЗОЗ з бюджетним фінансуванням, 64,0 % лікарів МСЧ та 81,8 % лікарів приватних ЗОЗ.