У пошуках універсального біомаркеру гострого ушкодження нирок при гострому коронарному синдромі (огляд літератури) - Гоженко, А.І.; Ковалевська, Л.А.; Телятников, О.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
На даний час в клінічній медицині маркерами пошкодження нирок прийнято вважати протеїнурію, креатинін сироватки крові та швидкість клубочкової фільтрації. При хронічній хворобі нирок дані маркери вже визначають вже пізню стадію ураження нирок, коли медикаментозна терапія не завжди ефективна та процес ураження нирок є незворотнім. Тому останніми роками усе більше уваги приділяється пошуку біомаркерів гострого та хронічного ураження нирок, що дозволяє провести раннє виявлення патологічних змін у нирках та визначити їх характер, диференціювати ураження різних відділів нефрону, достовірно встановити стадію патологічного процесу. Серед нових маркерів, які все більш активно вивчаються, найбільше значення мають KIM-1, NGAL, ІL-18, Цистатін С. В даній роботі наведені дані останніх крупних досл джень в цій області.