Вплив температури на проникність мембран еритроцитів людини для 1,2-пропандіолу та диметилсульфоксиду - Гордієнко, О.І. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2003)
Представлено результати визначення коефіцієнтів проникності мембран еритроцитів людини для 1,2-пропандіолу (1,2-ПД) та диметилсульфоксиду (ДМСО) в діапазоні температур 3-37°С. Показано, що Ареніусові залежності коефіцієнтів проникності для досліджених речовин зазнають зламів у температурних інтервалах 8-12, 18-20 і 28-30°С, відомих як критичні для низки функціональних показників біологічних мембран, з різкою зміною значень енергії активації (Eа). Розглядались можливі механізми термоіндукованих змін параметрів проникання неелектролітів крізь мембрани еритроцитів.