Діагностування структурно-механічного стану сталей парогонів коерцитиметричним методом і прогнозування їх ресурсу - Осташ, О.П.; Вольдемаров, О.В.; Гладиш, П.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Досліджено хімічний і фазовий склад, морфологію структури і фізико-механічні властивості сталей 12Х1МФ і 15Х1М1Ф згинів парогонів теплових електростанцій (ТЕС) після 175…280⋅10³ h експлуатації. Експериментально обґрунтована можливість діагностики структурно-механічного стану сталей тривало експлуатованих парогонів за вимірами їх коерцитивної сили Нc. Запропоновано методику прогнозування залишкового ресурсу на підставі залежностей значення Нc від часу експлуатації і кількості пусків-зупинок парогонів ТЕС. Констатовано, що необхідно створювати нову базу даних про кореляційні залежності властивостей експлуатаційно деградованих теплотривких сталей від їх структурно-фазового стану і мікропошкодженості, оскільки відомі залежності для цих сталей у вихідному стані (постачання) непридатні для такої діагностики.