Методика оцінки виробничого ризику - Гунченко, О.М.; Бєліков, А.С.; Касьянов, М.А.; Шаломов, В.А.; Стефанович, П.І. (Геотехнічна механіка, 2016)
Обґрунтована, для оцінки виробничого ризику, доцільність використання багатомірної моделі аналізу умов праці, на основі розподілення за вагою параметрів наявних шкідливих та небезпечних виробничих чинників на дві канонічні величини – за одиницями вимірювання і їх частками до гранично допустимих концентрацій. Доведена можливість при дослідженні і оцінці виробничого ризику враховувати умови праці у конкретному виробництві з зазначенням фактичних вимірів (або розрахункових значень, отриманих на стадії проектування) параметрів конкретних чинників, характерних для нього, переведенням їх з існуючих одиниць вимірювання у частки гранично допустимих концентрацій і визначенням їх ваги у канонічних величинах. Такий підхід до методології оцінки виробничого ризику забезпечує виконання вимог, наданих у Державних санітарних нормах та правилах «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», про те, що гігієнічна оцінка професійного ризику повинна проводитися з урахуванням величини експозиції цих факторів, показників стану здоров’я працівника та втрати ним працездатності.