Моделювання і розподіл електромагнітних сил, що діють на зубці та стержні обмотки статора турбогенератора - Титко, О.І.; Мельник, А.М. (Технічна електродинаміка, 2015)
Представлено математичні моделі для визначення зусиль, що діють на стрижні обмотки статора потужного турбогенератора. На основі розроблених моделей досліджено електромагнітні сили на коронках зубців та електродинамічні сили, що діють в пазу на провідники однієї та різних фазних обмоток, за допомогою аналітичного та числового методів розрахунку. Показано, що амплітуда зусиль, що діють в пазу зі стрижнями однієї фазної обмотки більше в 1,33 раза, ніж в пазах зі стрижнями різнойменних фаз. Наведено результати експериментальних досліджень вібрацій осердя статора фізичної моделі.