Витік калію і щільність розподілу за індексом сферичності в популяціях еритроцитів при експозиції в гіпертонічних розчинах хлориду натрію - Алексєєва, Л.І.; Коваленко, С.Є.; Холодний, В.С.; Гордієнко, О.І. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2005)
Досліджено вплив часу експозиції еритроцитів людини в гіпертонічних розчинах хлористого натрію (0,4; 0,8; 1,2; 2,0 моль/л) від 30 с до 30 хв на щільність їх розподілу за індексом сферичності в популяції і на витік іонів калію з клітин. Показано, що при експозиції еритроцитів у гіпертонічних середовищах їх стан змінюється в залежності від часу експозиції і ступеня гіпертонічності середовища. Виявлені особливості стану еритроцитів за різних часів експозиції в помірно гіпертонічних середовищах (0,4-0,8 М NaCl) можуть бути пов’язані з модифікацією взаємодії мембранного бішару зі спектриновим цитоматриксом та з латеральним перерозподілом мембранних компонентів у деформованій мембрані. При експозиції клітин у більш гіпертонічних розчинах (1,2-2 М NaCl) витік внутрішньоклітинного калію стає основним чинником, що впливає на розподіл еритроцитів за індексом сферичності при наступному вміщенні їх у ізотонічне середовище.