Вплив діпірідамолу, осмолярності та сульфгідрильних реагентів на транспорт аніонів сульфату в еритроцитах людини - Писаренко, Н.А.; Бондаренко, В.А.; Рамазанов, В.В.; Коба, Л.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2006)
Досліджували особливості транспорту аніонів сульфату білком смуги 3 мембран еритроцитів людини в умовах підвищеної осмолярності середовища, модифікації SH-груп білків цитоскелета і мембрани, а також в умовах присутності у середовищі інкубації діпірідамолу. Виявлено, що вплив діпірідамолу на транспорт аніонів сульфату білком смуги 3 мембран нативних і модифікованих еритроцитів залежить від його концентрації у середовищі інкубації. При цьому найбільш значне зниження транспорту аніонів спостерігається в діапазоні концентрацій діпірідамолу від 0 до 10 мкМ. Перенос сульфат аніонів у гіпертонічному середовищі білком смуги 3 як у нативних, так і модифікованих еритроцитах значно зменшується порівняно з ізотонічними умовами. Обробка еритроцитів йодоацетамідом, парахломеркурійбензоатом та їх комбінацією суттєво підвищує транспорт сульфату в клітину, причому найбільший ступінь впливу модифікаторів у цих умовах спостерігається при їх комбінації.