Дослідження морфофункціональної збереженості тромбоцитів на етапах кріоконсервування - Компанієць, А.М.; Книш, О.В.; Гуріна, Т.М.; Богданчикова, О.А.; Овсянніков, С.Є.; Погребняк, М.Л. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2006)
Вивчено вплив кріопротекторів диметилсульфоксиду (ДМСО), диметилацетаміду (ДМАЦ), 1,2-пропандіолу (1,2-ПД), їх комбінацій і двох програм заморожування на морфофункціональні властивості тромбоцитів донорської крові людини на етапах кріоконсервування. Показано, що найвищі показники збереженості тромбоцитів отримані при їх кріоконсервуванні з ДМСО та комбінацією кріопротекторів 1,2-ПД і ДМАЦ у кінцевій концентрації 0,7 М при заморожуванні за програмою зі зняттям переохолодження. Отримані результати свідчать про необхідність розробки багатокомпонентних кріозахисних середовищ для кріоконсервування тромбоцитів і перспективність дослідження спеціальних програм заморожування з контрольованою швидкістю проходження температурного інтервалу кристалізації.