Вплив екстрактів рослинної сировини на корозію та корозійно-втомне руйнування сталі у прісній воді - Слободян, З.В.; Маглатюк, Л.А.; Хабурський, Я.М.; Купович, Р.Б. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2016)
Обґрунтовано необхідність врахування внеску корозійно-втомного руйнування (КВР), яке поряд з корозією та солевідкладенням ускладнює надійну експлуатацію теплообмінних систем. Показана важлива роль деформації зразків у зміні змочування поверхні сталі водою та інгібованими розчинами. Встановлено, що збільшення деформації зразка посилює гідрофілізацію поверхні сталі. Крайові кути змочування поверхні сталі водними екстрактами дуба нижчі, ніж відповідні кути змочування водою в усьому діапазоні досліджених деформацій (1,86…13,3%), що вказує на превалювання адсорбції складових інгібітора над адсорбцією води. Показано, що вода, періодично змочуючи поверхню зразків, суттєво знижує опір сталі КВР порівняно з повітрям. Екстракт дуба (2 g/l) підвищує опір сталі такому руйнуванню на низьких рівнях навантажень у 2,6 рази порівняно з водою та змінює його характер з міжзеренного у воді на крізьзеренний в інгібованому середовищі, що дає можливість рекомендувати інгібітор на основі екстракту дуба не лише для гальмування корозійних процесів, але й КВР.