Анізотропія циклічної тріщиностійкості алюмінієвих сплавів після тривалої експлуатації - Андрейко, І.М.; Головатюк, Ю.В.; Осташ, О.П.; Семенець, О.І.; Ковальчук, Л.Б. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2016)
Досліджено характеристики циклічної тріщиностійкості зразків алюмінієвих сплавів Д16АТНВ і В95Т1, вирізаних уздовж (ДП-зразки) і поперек (ПД-зразки) напряму вальцювання листів обшивки з різних зон крила літака Ан-12 після експлуатації 40 років. Встановлено, що порівняно зі станом постачання після тривалої експлуатації для них характерний прояв “оберненої анізотропії”, коли швидкість росту втомної макротріщини в ДП-зразках вища, ніж у ПД-зразках. Вона по-різному може проявлятися залежно від системи легування Al–Cu–Mg (сплав типу Д16) або Al–Zn–Mg–Cu (сплав типу В95) за випробувань у повітрі за кімнатної і низької (–60°С) температур та в корозивному середовищі.