Оцінка впливу опору клапанів видихання респіраторів на працездатність людини - Чеберячко, Ю.І. (Геотехнічна механіка, 2014)
Метою дослідження є визначення взаємозв'язку втрати працездатності випробувачів з різними опорами при видиху на постійному навантаженні. Дослідження з оцінки впливу перепаду тиску на фазі видихання повітря із засобів індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД) на функціональний стан людини, проводились за стандартною методикою згідно з ГОСТ 12.4.061-88 «Метод визначення працездатності людини у засобах індивідуального захисту». Визначено взаємозв'язок втрати працездатності випробувачів з різним опором видихання при постійному навантаженні. Досліджено, що при збільшенні опору видиху відбувається лінійне зниження працездатності при виконанні постійної роботи та рух на біговій доріжці. Встановлено, що опір при вдиханні в 2 - 3 рази більше впливає на зміну функціонального стану, ніж опір видиху, тому тільки обмеження рівня опору при видиху дозволить отримати таке зниження працездатності, яке буде прийнятним при виконанні поставлених виробничих завдань. Тому для проектування фільтрувальних респіраторів необхідна інформація про вплив опору диханню фільтрів на працездатність робітників.