Зв’язок між рівнем гіпоксії тканини раку шлунка та результатами лікування хворих - Осинський, Д.С.; Бубновська, Л.М.; Ковельська, А.В.; Меренцев, С.П. (Онкологія, 2014)
Мета: проаналізувати зв’язок між рівнем гіпоксії тканини раку шлунка (РШ) та результатами лікування хворих. Методи: у дослідження включено 150 хворих на первинний РШ, яким проведено лише оперативне лікування або застосовано, крім того, неоад’ювантну чи ад’ювантну хіміотерапію (ХТ) відповідно до стандартів. Рівень гіпоксії визначали методом 31Р ядерної магнітно-резонансної спектроскопії перхлорних екстрактів пухлини, отриманої відразу після видалення, оцінюючи метаболічне співвідношення PME/Pi. Результати: встановлено, що гіпоксія первинної пухлини (PME/ Pi <1,4) негативно впливає на ефективність як самої лише операції, так і неоад’ювантної чи ад’ювантної ХТ. Визначено, що негативний вплив регіонарних метастазів (N1) на перебіг захворювання підсилюється гіпоксією пухлини. У хворих з категорією N0 за умов гіпоксії пухлини ризик несприятливого перебігу захворювання також зростає. Висновки: підтверджено негативний вплив гіпоксії пухлини на відповідь останньої на цитостатичну ХТ; отримано докази доцільності визначення рівня гіпоксії РШ в операційному матеріалі для вибору методу лікування.