Вплив ритмічної краніоцеребральної гіпотермії на нейрогуморальні механізми регуляції циклічних процесів репродуктивної системи - Єршова, О.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2007)
У результаті досліджень установлено, що застосування ритмічної краніоцеребральної гіпотермії (РКЦГ) при порушеннях циклічних процесів репродуктивної системи у самок-щурів дозволяє спрямовано коректувати патологічні процеси, які розвиваються при емоційно-больовому стресі (ЕБС). У процесі РКЦГ відбувається зміна секреції серотоніну в епіфізі й гіпоталамусі експериментальних тварин, що свідчить про перспективність методу РКЦГ для корекції порушень, обумовлених функціональною дисфункцією нейротрансмітерної системи. Також при застосуванні РКЦГ із метою корекції порушень циклічних процесів репродуктивної системи самок-щурів після ЕБС спостерігається спрямована тенденція до нормалізації гормонального рівня в периферичній крові експериментальних тварин.