Характеристика перебігу вагітності у жінок зі стажем тютюнопаління - Голубенко, М.Ю. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2011)
Обстежено 96 вагітних віком від 19 до 35 років з метою дослідження клініко-лабораторної оцінки перебігу вагітності у жінок, що палять. Встановлено,що визначення анамнестичних даних у жінок з пієлонефритом, що виношують вагітність, повинно включати уточнення фактору «активного» і «пасивного» паління сигарет та його стаж. Фактор паління у вагітних з пієлонефритом доцільно розглядати як один з етіологічних чинників виникнення порушення мікроелементного обміну, фолатного циклу, що сприяє виникненню акушерських ускладнень.