Вплив водню на опірність руйнуванню листової сталі 65Г - Іваницький, Я.Л.; Штаюра, С.Т.; Мольков, Ю.В.; Ленковський, Т.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Подано результати досліджень впливу водню на руйнування листової ресорно-пружинної сталі 65Г. Визначено розподіл деформацій методом цифрової кореляції спекл-зображень та топографію поверхні зразка перед вершиною тріщини і встановлено, що водень знижує деформацію руйнування у 1,5 рази. Виявлено зниження тріщиностійкості сталі 65Г у водні на 14% порівняно з повітрям. Проведено фрактографічний аналіз поверхні зламу зразків та досліджено морфологію поширення тріщини металографічним методом. Встановлено, що зниження експлуатаційних характеристик сталі 65Г за дії водню проявляється в локалізації пластичних деформацій та інтенсивному розшаруванні по стиках шарів вальцювання.