Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність - Ісаєнко, О.Ю.; Книш, О.В.; Бабич, Є.М.; Компанієць, А.М.; Осецький, О.І.; Полянська, В.П.; Зачепило, С.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2017)
На сьогодні єдина ефективна технологія тривалого зберігання метаболіт-вмісних продуктів мікробного походження остаточно не розроблена. Інформація щодо переваг та доцільності застосування того чи того методу зберігання таких продуктів у наукових літературних джерелах відсутня. Визначення оптимальних умов дозволить уникати втрати біологічної активності метаболітів під час зберігання як на етапах наукових досліджень, так і на виробництві. У роботі отримували метаболіти шляхом відділення від продуцентів за допомогою центрифугування та фільтрації після культивування пробіотиків у рідкому поживному середовищі. Досліджено протимікробну активність фільтратів культуральних рідин пробіотиків із різними посівними дозами одразу після отримання та зберігання протягом 60 діб у рідкому стані за температури (4 ± 1)°С, у замороженому стані при (–23 ± 1)°С та в ліофілізованому стані за гіпотермічних умов ((4 ± 1)°С). Встановлено, що зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків у вищезазначених умовах не призводить до суттєвого зниження їхньої протимікробної активності. Отримані результати можуть бути використані під час створення комерційних препаратів метабіотиків.