Влада й основні організаційні заходи в галузі торгівлі та підприємництва м. Києва XIX ст. - Гуржій, І.О. (Інститут історії України НАН України, 2009)
В статті на основі залучення значної кількості першоджерел, зокрема й архівних матеріалів, висвітлюється проблема впорядкування в Києві торгівлі й підприємництва в контексті професійної діяльності в ньому купецтва ХІХ ст. Відображені методи боротьби органів імперської влади різних рівнів зі спекуляцією продавців, зловживанням міського чиновництва, реалізацією на ринках неякісних товарів, антисанітарією тощо. Особлива увага приділена кількісному зростанню та структуризації мережі базарів, а також змінам у торгівлі, які відбувалися протягом століття.