Особливості корозійно-водневої деградації сталей нафтогазопроводів і резервуарів зберігання нафти - Крижанівський, Є.І.; Никифорчин, Г.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Проаналізовано загальні закономірності деградації механічних і корозійно-механічних властивостей сталей магістральних нафтогазопроводів і резервуарів зберігання нафти після 28–40 років їх експлуатації. Транспортований нафтопродукт не тільки спричиняє корозійні ураження внутрішніх поверхонь трубопроводів і резервуарів, але і стає джерелом наводнювання металу. В результаті він деградує вже за тривалої сумісної дії механічного навантаження і водню. Про це свідчить зміна (погіршення) механічних властивостей саме тих ділянок труби чи резервуара, які контактували з транспортованим середовищем впродовж експлуатації. Це проявляється в першу чергу в окрихченні металу, тобто зменшенні пластичності, а також опірності руйнуванню. Порівняльні оцінки експлуатованих і неексплуатованих сталей виявили високу чутливість електрохімічних властивостей до стану металу, що відкриває перспективи для розроблення електрохімічних методів оцінювання його експлуатаційної деградації.