Вплив деформації на мікроелектрохімічну гетерогенність зварного з’єднання сталі 17Г1СУ - Хома, М.С.; Яворський, В.Т.; Дзьоба, Ю.В.; Сисин, Г.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Досліджено мікроелектрохімічні характеристики трубної сталі 17Г1СУ зі зварним з’єднанням, виконаним електродом УОНИИ-13/55Р, під час деформації. Встановлено, що зварний шов не впливає на мікроелектрохімічну гетерогенність ненапруженої сталі: ∆ Ε = 20…80 mV. Показано, що в області пружних деформацій її значення для сталі зростає на ∼10 mV, а пластичних – на ∼40 mV. В області зосередженої пластичної деформації вона збільшується до ∼250 mV. Мікроелектрохімічна гетерогенність зварних зразків найбільше зростає в зоні термічного впливу: до ∼130 mV в межах пружної деформації, до ∼170 mV – пластичної і до ∼300 mV в області утворення шийки перед руйнуванням зразка.