Динаміка активності вільнорадикальних процесів в органах щурів різних вікових груп після інтоксикації нітритом натрію - Фіра, Л.С.; Лихацький, П.Г.; Підгірний, В.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Встановлено, що ураження нітритом натрію в дозі 45 мг/кг маси тіла призводить до активації вільнорадикальних процесів та поглиблення ендогенної інтоксикації у статевонезрілих, статевозрілих та старечих щурів через 72 год після отруєння. Найбільш чутливими до дії нітриту натрію є тварини статевонезрілого віку, у яких вміст активних форм кисню, нітрит-йону та метгемоглобіну після ураження є найвищим порівняно з тваринами інших вікових груп. Доведено, що органами-мішенями для дії токсиканта є печінка, нирки та 12-пала кишка, у яких відмічається високий вміст маркерів ендогенної інтоксикації – молекул середньої маси.