Корозія внутрішньої стінки промислового газопроводу - Коваленко, С.Ю.; Рибаков, А.О.; Клименко, А.В.; Шитова, Л.Г. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Визначено причини розгерметизації трубопроводу діаметром 114,30 mm та товщиною стінки 6,02 mm (сталь категорії Х60), що транспортує газ з родовища до пункту збору. Виконано спектральні, електрохімічні та металографічні дослідження фрагмента металу пошкодженої труби, а також хімічний аналіз продуктів корозії на внутрішній поверхні стінки (мікрорентгенівський спектральний). Поляризаційні вимірювання здійснено в деаерованих та аерованих киснем повітря розчинах з різним солевмістом. Показано, що зі збільшенням солевмісту корозійна тривкість сталі труби зменшується, а швидкість корозії в аерованих умовах зростає від 0,06 до 0,89 А/сm², в деаерованих – від 0,16 до 1,48 А/сm².