Опірність руйнуванню сталей за двовісного навантаження у водні - Іваницький, Я.Л.; Штаюра, С.Т.; Мольков, Ю.В.; Іваницька, Л.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Досліджено напружено-деформований стан у зоні передруйнування в околі вершини тріщини у хрестоподібних зразках із сталі 09Г2С за непропорційного двовісного навантаження. Отримано розподіл деформацій у цій зоні на ділянці розміром 6×4,5 mm методом цифрової кореляції спекл-зображень. Порівняно поля розподілу деформацій та критичні параметри, отримані на повітрі і у водні. Встановлено, що за двовісного навантаження критичний коефіцієнт інтенсивності напружень KС, критичне розкриття тріщини δС і критична деформація εС біля її вершини змінюються в межах 15; 47 і 40%, відповідно, залежно від параметра жорсткості навантаження æ. У водні виявлено зсув максимуму залежності РС від параметра æ в бік додатних його значень. Максимальний вплив водню на δС і εС спостерігають за одновісного розтягу (æ = 0).