Тривалість зуботехнічних етапів виготовлення повних знімних зубних протезів із різноманітними видами фіксації до імплантатів - Дієв, Є.В.; Лабунець, В.А.; Шнайдер, С.А.; Дієва, Т.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
В клініці ортопедичної стоматології для фіксації повних знімних зубних протезів достатньо широко використовуються дентальні імплантати, методи застосування яких ще досі не мають в Україні повноцінного правового статусу. Повні знімні зубні протези з опорою на імплантати фіксуються за допомогою кулеподібних абатментів, «локатор»-абатментів, балкових та телескопічних фрикційних механізмів. Зуботехнічні процеси виготовлення таких видів протезів проходять на протязі 5 лабораторних етапів на яких часові витрати фахівців знаходяться у діапазоні: постійні витрати робочого часу (Тп) – 107,33/113,11 хвилин; змінно-повторювальні витрати робочого часу на одну опору на імплантаті (Тзп опори) – 133,73-261,57 хвилин; змінно-повторювальні витрати робочого часу зубних техніків на виготовлення покривної частини протезу (Тзп протезу) – 341,14/417,13 хвилин.