Досвід застосування гіпербаричної оксигенації при лікуванні гострих порушень мозкового кровообігу в умовах військово-медичного клінічного центру південного регіону - Тещук, В.Й.; Тещук, В.В.; Скочко, С.П.; Гамма, М.О.; Ісраїлова, Д.М.; Добренко, М.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Гострі порушення мозкового кровообігу (ГПМК) — одна з актуальних проблем сучасної ангіоневрології. Лакунарний інсульт (ЛІ) є результатом ураження дрібних глибоких перфоруючих мозкових артерій та складає за різними даними від 15,0 % до 36,0 % всіх гострих порушень мозкового кровообігу (ГПМК) за ішемічним типом. Проблема покращення якості життя пацієнтів з ЛІ примушує нас призначати патогенетично3обгрунтовані методи лікування. Покращення мозкового кровообігу та перфузії в ділянці дрібних перфоруючих артерій головного мозку (ГМ), нормалізація функції ендотелію, а також антиоксидантний ефект є важливим ланцюжком в терапії ЛІ. Застосування гіпербаричної оксигенації (ГБО) є патогенетично обумовленим терапевтичним підходом в лікуванні пацієнтів, котрі перенесли ГПМК.