Вплив нового ксиларатного комплексу германію (IV) з літієм та його сумісного застосування з вальпроєвою кислотою та літієм хлоридом на реакції самостимуляції мозку - Варбанець, О.І.; Годован, В.В.; Шандра, О.А.; Кащенко, О.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
Метою роботи була оцінка ефектів нового комплексу ксігерма-1 на властивості підкріплення самостимуляції латерального гіпоталамуса у щурів у порівнянні з референс-препаратами літію хлоридом і вальпроєвої кислотою. Виявлено, що з’єднання ксігерм-1 в цих умовах дозозалежно підвищувало поріг і знижувало максимальну частоту реакцій самоподразнення, що дозволяє припустити його інгібуючу дію на систему винагороди, яке схоже з дією літію хлориду і відрізняється від дії вальпроєвої кислоти.