Обставини отримання пошкодження у постраждалих з політравмою (статево-віковий аналіз) - Цвях, А.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Проведено аналіз обставин травматизму у віковому і статевому аспектах серед постраждалих з політравмою. Встановлено, що побутовий травматизм є головною причиною поразки в загальному масиві досліджуваної вибірки незалежно від статі (1 рангове місце), однак, серед постраждалих чоловічої статі зустрічається частіше (на 14,2%). Дорожньо-транспортний травматизм займає друге за величиною питомої ваги: серед чоловіків 27,0%, серед жінок майже вдвічі більше - 52,8% випадків. Однак при аналізі обставин травмування залежно від того, де знаходився потерпілий, рангові місця розподілилися наступним чином. ДТП водій: чоловіки 15,7% (2 рангове місце), жінки - 1,1% (6 рангове місце); ДТП пасажир - 5,2% (5 місце), 28,1% (2 рангове місце), а ДТП пішохід - 6,1% (4 рангове місце), і 23,6% (3 рангове місце) для осіб чоловічої і жіночої статі відповідно. Серед постраждалих з політравмою у віці до 20 років 1 рангове місце зайняв дорожньо-транспортний травматизм (ДТП в якості пасажира). Для решти вікових груп на першому місці був побутовий травматизм, частка якого зростає прямо пропорційно віку: до 20 років - 23,5% (2 рангове місце), 21-40 років - 29,0%. 41- 60 років - 48,6%, старше 61 року - 65,6%.