Профілактика та тактика ведення вагітних групи ризику розвитку прееклампсії - Лоскутова, Т.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
Частота гіпертензівних розладів при вагітності становіть 3-21 %. Метою дослідження стала розробка диференційованої схеми профілактики и тактики ведення вагітних в залежності від групи ризику розвитку прееклампсії. 131 вагітна в І триместрі була протестована для визначення ризику розвитку гіпертензивних розладів. Модель прогнозу дозволяє виявити вагітних групи ризику розвитку гіпертензивних порушень за результатами тестування генів тромбофілії (наявності поліморфізму 455G - A в гені фібриногену в та 4G/5G в гені інгібітора активатора плазміногену — 1 типу), рівню антитіл до в2 глікопротеїну 1, рівню Д-димеру, значенню коефіцієнта атерогенності.Вагітні групи прогнозуємого високого ризику розвитку прееклампсії отримували комплекс профілактичного лікування. Комплекс включав: антиагрегантну, антикоагулянтну терапію, корекцію гіпергомоцистеїнемії і гіперхолестеринемії. Запропонована схема превентивного лікування дозволила нормалізувати показники згортання крові, обміну ліпідів, знизити кількість маркерів тромбофілії. Результатом профілактичного лікування стало зниження випадків прееклампсії в 7 разів ( р < 0,05), кількості ускладнених пологів у 3 рази (р < 0,05), передчасних пологів в 6,57 рази (р < 0,05), затримки розвитку плода в 9,8 рази ( р = 0,003), збільшення маси тіла новонароджених в 1,24 рази ( р = 0,02) та зросту в 1,08 рази (р = 0,04), в 1,3 рази зменшено необхідність лікування немовлят на другому етапі надання медичної допомоги (р = 0,04).