Вплив іммобілізаційного стресу на стан здоров‘я щурів у експерименті - Ніколаєва, О.В.; Павлова, О.О.; Сіренко, В.А.; Ковальцова, М.В.; Сулхдост, І.О.; Добровольська, О.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2017)
У вагітних щурів встановлено, що імобілізаційний стрес призводить до перебудови морфофункціонального стану підшлункової залози, у вигляді деструктивних змін у панкреоцитах та призводить до гемодінамічних порушень; визиває цитокіновий дисбаланс (підвищення інтерлейкіну-12), тим самим посилює пошкодження залози у всіх тварин.