Вплив молекулярного оточення на властивості алкалоїдів протипухлинного препарату Коніум - Заболотний, М.А.; Полуян, Н.А.; Довбешко, Г.І.; Кондрацький, Ю.М.; Куліш, М.П.; Момот, А.І.; Дмитренко, О.П. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2014)
В роботі обґрунтовано використання моделі для опису характеристик алкалоїдів Коніуму. Критерієм адекватности моделі була мінімізація середньоквадратичної різниці між розрахованими і виміряними ІЧ-спектрами поглинання Коніуму у водному розчині. Досліджено вплив розчинника на конформаційні, енергетичні та коливні параметри алкалоїдів Коніуму з метою визначення можливости зміни їх біологічної активности. Встановлено, що алкалоїд γ-коніцеїну у вакуумі має шість стійких конформацій, а водному середовищі — дванадцять. Показано, що п’ять конформацій γ-коніцеїну у вакуумі складають один конформер, тому що різниці їхніх енергій є порядку енергії теплових коливань. У водному середовищі 12 конформацій γ-коніцеїну формують три конформери.