Шевченкова романтична поема: система індивідуальних жанрових модифікацій - Смілянська, В. (Слово і Час, 2010)
У статті зроблено спробу систематизувати Шевченкові поеми в родово-жанровому аспекті. Розподіл на жанрові групи здійснено на проблемно-тематичній основі, враховано тональність твору як тип естетичного вивершення, а також функції наративних інстанцій.