Внесок Й. Плейнерової у розвиток археологічного музейництва - Кепін, Д.В. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
У статті аналізується діяльність чеського археолога та музеолога, доктора Йвани Плейнерової зі створення археологічних музеїв просто неба різних типів: in situ та “експериментальних поселень” (“Бржезно”, ”Альтамира”, ”Прага-Троя на Фарках”). Розглядаються також підготовлені дослідницею музейно-педагогічні програми. Наприкінці статті вміщено бібліографію її праць з музеології.