На шляху до економічного стрибка Причорноморського регіону через морські дослідження та інновації (інтерв'ю з членом-кореспондентом НАН України В.О. Ємельяновим) (Вісник НАН України, 2018)
Європейський день моря (European Maritime Day, EMD) — це захід, який відбувається щороку наприкінці травня під егідою Європейської ради, Європарламенту та Єврокомісії у рамках Комплексної морської політики ЄС, започаткованої у 2007 р. Основною метою проведення цього важливого соціогуманітарного, науково-організаційного та ділового форуму є бажання привернути увагу всіх зацікавлених сторін до значущості ролі, яку моря і океани відіграють у повсякденному житті не лише прибережних громад, а й усіх громадян ЄС, а також стимулювати поліпшення системи управління прибережними зонами та морськими акваторіями. Цього року конференцію EMD вперше було проведено в країні Чорноморського басейну — Болгарії, у м. Бургас. Про важливість цієї події, про величезний економічний потенціал Чорноморського регіону та про можливості, які відкриваються в цьому плані перед Україною, ми поговорили з учасником форуму EMD, першим заступником головного вченого секретаря Президії НАН України, директором Державної наукової установи «Центр проблем морської геології, геоекології та осадового рудоутворення НАН України», доктором геолого-мінералогічних наук, членом-кореспондентом НАН України Володимиром Олександровичем Ємельяновим.