Освоєння гібридних родовищ — перспективний напрям газовидобування - Лукін, О.Ю. (Доповіді НАН України, 2018)
ХХІ ст. в енергетичному відношенні має стати етапом переходу від епохи конкуруючих енергоносіїв (вугілля, нафта та нафтопродукти, газ, уран тощо) до ери невичерпної дешевої екологічно чистої енергії (“термояд”, воднева енергетика?). Особливу роль на цьому етапі має відігравати природний газ-метан, ресурси якого в світлі сучасних уявлень невичерпні. Але це потребує значного збільшення об’ємів газовидобування, що, в свою чергу, вимагає кардинального підвищення ефективності геологорозвідувальних робіт та нових методів розробки родовищ. Зокрема, великі перспективи варто пов’язувати з гібридними родовищами, які поєднують запаси вільного газу з газоносністю щільних порід (сланцевий та центральнобасейновий газ). До цієї категорії слід віднести багато різних типів нафтових, газоконденсатних, газових, а також гетерофазних родовищ, що суттєво змінює ідеологію та методологію їх освоєння. Для України, газовий потенціал якої набагато вищий, ніж нафтовий, це має особливе значення.