Сучасні методи синтезу нанокристалічних порошків алюмокобальтової шпінелі - Цукренко, В.В. (Современные проблемы физического материаловедения, 2014)
Проаналізовано сучасні методи синтезу нанокристалічного порошку алюмокобальтової шпінелі CoAl₂O₄ з метою подальшого використання її для забарвлення композитів у системі ZrO₂—Y2O₃—CeO₂—Al2O₃—СоО. Встановлено вплив вихідних речовин та режимів термічної обробки на колір та властивості порошків CoAl₂O₄. Сучасні методи синтезу дозволяють отримати нанокристалічний порошок алюмокобальтової шпінелі з зеленим чи синім забарвленням з широким розподілом первинних частинок за розміром при різних температурах. Остаточно вибір методу синтезу CoAl₂O₄ визначається конкретними умовами застосування необхідних матеріалів.