Порівняльний аналіз властивостей порошків сплавів Cu—S та Cu—P пічного синтезу. 1. Хімічний склад, мікротвердість та пресованість порошків - Радченко, О.К.; Гетьман, О.І.; Радченко, Л.О.; Іценко, А.І.; Кривошея, В.О. (Современные проблемы физического материаловедения, 2014)
Проведено порівняльний аналіз властивостей порошків сплавів Cu—S та Cu—P, одержаних пічним синтезом з використанням вихідного порошку міді марки ПМС-1. Визначено хімічний склад, мікротвердість та пресованість порошків. Показано, що синтезовані порошки сплаву Cu—S мають більш стабільний хімічний склад, ніж порошки сплаву Cu—P. Мікротвердість порошку сплаву Cu—S (1,364 ± 0,235 ГПа) в межах похибки відповідає мікротвердості халькозину (Cu₂S), а сплаву Cu—Р приблизно на 30% менша за мікротвердість фосфіду міді (Cu₃P) і становить 2,162 ± 0,284 ГПа. Найбільше ущільнення за однакових умов пресування має порошок сплаву Cu—S.