Видатні організатори академічної науки - Пирожков, С.І.; Дубровіна, Л.А. (Вісник НАН України, 2018)
Упродовж усіх ста років існування Національної академії наук України її очолювали видатні вчені, невтомні організатори науки. У статті йдеться про діяльність президентів Академії В.І. Вернадського (1918–1921), М.П. Василенка (1921–1922), О.І. Левицького (1922), В.І. Липського (1922– 1928), Д.К. Заболотного (1928–1929), О.О. Богомольця (1930–1946), О.В. Палладіна (1946–1962). Розкрито їх особистий та сукупний внесок у вітчизняну і світову науку, у становлення Академії, розвиток інтеграції науки, освіти, культури, виробництва.