Використання онтологій для персоніфікації семантичного пошуку - Рогушина, Ю.В. (Проблеми програмування, 2017)
Розглянуто сучасні засоби представлення та обробки знань в інтелектуальних інформаційних системах, орієнтованих на роботу у відкритому середовищі. Проаналізовано методи та засоби семантичного пошуку в Web та проблеми, пов’язані з цим. Запропоновано метод персоніфікації пошуку за допомогою онтологій предметних областей, які відображають знання щодо користувачів та сфери їх інформаційних потреб. Створено програмні засоби, які на основі технологій Semantic Web реалізують розроблені методи. Система МАІПС здійснює персоніфікований семантичний пошук, використовуючи онтології та тезауруси для представлення знань щодо об’єктів та суб’єктів пошуку. Для побудови та вдосконалення онтологій запропоновано методи аналізу семантично розмічених Wiki-ресурсів.