Відкриття знань у даних та каузальні моделі в аналітичних інформаційних технологіях - Балабанов, О.С. (Проблеми програмування, 2017)
Оглянуто методологію індуктивного виведення каузальних моделей. Аргументовано, що каузальні мережі, відтворені з даних спостережень (без апріорних знань), адекватно відображають структури зв’язків та впливів у середовищі і придатні для прогнозування наслідків керування. Окреслено передумови та вимоги до статистичних даних і процесу їх збору для успішного виведення адекватної каузальної мережі. Розглянуто підхід до виведення каузальних мереж, базований на незалежності. Підхід підтримує розробку швидких та асимптотично-коректних методів, які здатні працювати в умовах прихованих факторів. Аргументовано, що модель, виведена з даних, зазвичай має деякі зв’язки з невизначеною спрямованістю. Така невизначеність об’єктивно зумовлена й дозволяє зберігати адекватність моделі. Показано засоби підвищення ефективності виведення моделі за рахунок озброєння алгоритмів набором резолюцій, які забезпечують усікання простору пошуку сепараторів (фокусуючи процес верифікації зв’язків). Пропонована модернізація методів ґрунтується на систематичному застосуванні концепції локально-мінімального сепаратора та марковських властивостей моделей. Ефективність нових алгоритмів «Razor» продемонстрована контрольними експериментами та предметним прикладом. Роз’яснюється відмінність каузального прогнозу (що оцінює наслідки планованого втручання) від традиційного «пасивного» прогнозу. Показано можливості оцінювати каузальний ефект на основі неповно ідентифікованої моделі.