До теорії оптимальних за силовою дією імпульсів зварювального струму - Крівцун, І.В.; Демченко, В.Ф.; Номіровський, Д.А. (Доповіді НАН України, 2018)
Розглянуто задачу вибору оптимальної форми iмпульсiв струму, якi забезпечують максимальну силову дiю електромагнiтного поля дуги на метал зварювальної ванни при зварюваннi неплавким електродом з високочастотною iмпульсною модуляцiєю струму. Наведено необхiдну i достатню умову досягнення оптимальної форми iмпульсiв струму. Однiєю з можливих оптимальних форм iмпульсної модуляцiї струму є меандр. В електричних колах з дугою формування прямокутних iмпульсiв струму неможливо, тому в якостіi наближення було розглянуто iмпульси трапецеїдальної форми. Для таких iмпульсiв з фiксованою тривалiстю переднього i заднього фронтiв наведенi результати параметричної оптимiзацiї часових параметрiв iмпульсної модуляцiї струму.