Ізотопний склад карбону бітумів гідротермальних полів Донбасу - Суярко, В.Г.; Іщенко, Л.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Встановлено ізотопний склад карбону бітумів гідротермальних рудних полів Донбасу. Вміст важкого ізотопу ¹³С у бітумах Микитівського, Дружківсько-Костянтинівського та Слов’янського рудних полів визначається величинами δ¹³С у межах –18,27÷–27,0 ‰ (стандарт PDB). Це вказує на те, що джерелом їхнього формування були переважно вугленосні породи середнього і верхнього карбону. Побудовано модель формування бітумо-гідротермальних асоціацій рудних полів регіону, згідно з якою вони мають біогенно-абіогенне походження.