Аніоноактивні поліуретани з підвищеним вмістом відновлюваної сировини - Травінська, Т.В.; Брикова, О.М.; Савельєв, Ю.В.; Лебедєв, Є.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Аніоноактивні поліуретани, здатні до деградації за умов довкілля, було синтезовано на основі модифікованих реакційноздатних олігомерів, отриманих реакцією гліцеролізу пальмової та соєвої олій без використання шкідливих реагентів, а також натуральної рицинової олії та екзополісахариду ксантану. Масова частка вмісту натуральних компонентів у синтезованих поліуретанах становить 70 %. Досліджено взаємозв’язок компонентного складу ксантанвмісних поліуретанів на основі різних рослинних олій та колоїдно-хімічних властивостей дисперсій, фізико-механічних, термічних властивостей плівок і їх здатності до деградації.