Фотодинамічний вплив EX VIVO на злоякісні лімфоїдні клітини при хронічних лімфопроліферативних захворюваннях - Гамалія, М.Ф.; Шишко, Є.Д.; Штонь, І.О.; Завелевич, М.П.; Фільченков, О.О.; Українська, Н.І.; Поліщук, О.С. (Онкологія, 2016)
Мета: дослідити зв’язок між вмістом клітин лейколізу (ЛЛ) в мазках крові при В-клітинному хронічному лімфолейкозі (В-ХЛЛ), чутливістю злоякісних лімфоїдних клітин до фотодинамічного (ФД) впливу, опосередкованого амінолевуліновою кислотою (АЛК), та проапоптогенної дії етопозиду, атакож експресією предиктивних маркерів В-ХЛЛ CD38 і Zap-70. Об’єкт і методи: досліджено зразки периферичної крові хворих на хронічні лімфопроліферативні захворювання, включаючи В-ХЛЛ, центрифужні цитопрепарати клітин крові, лімфоїдні клітини ex vivo. Застосовували методи імуноцитохімії, морфологічного дослідження для виявлення клітин ЛЛ; методи ФД впливу та визначення апоптозу методом проточної цитометрії, статистичні методи. Результати: трансформовані лімфоїдні клітини хворих на В-ХЛЛ є чутливими до ФД дії, опосередкованої АЛК, причому чутливість лімфоцитів хворих на В-ХЛЛ до пошкодження внаслідок ФД впливу суттєво перевищує цей показник у пацієнтів із поліклональним лімфоцитозом. Чутливість до ФД впливу обернено корелює зі вмістом клітин ЛЛ в препаратах. Не виявлено кореляції між загибеллю клітин внаслідок ФД впливу, опосередкованого АЛК, та індивідуальною чутливістю доіндукції апоптозу етопозидом упервинних культурах. Висновки: отримані результати свідчать про високу чутливість злоякісних лімфоїдних клітин хворих на В-ХЛЛ ex vivo до ФД дії, опосередкованої АЛК, та про можливість застосування ФД ефекту як додаткового параметра вкомплексній діагностиці хронічних лімфопроліферативних захворювань.