Вплив режимів електроіскряного оброблення на формування твердих розчинів у стопах міді з залізом і кобальтом - Надутов, В.М.; Перекос, А.О.; Мордюк, Б.М.; Войнаш, В.З.; Єфімова, Т.В.; Залуцький, В.П.; Кабанцев, Т.Г. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
Методами рентґеноструктурної аналізи, електронної мікроскопії та магнетометрії досліджено структуру, фазовий склад, дисперсність і магнетні властивості високодисперсних порошків стопів міді з залізом і кобальтом, одержаних методою електроіскряного оброблення у дистильованій воді, етиловому спирті та гасі. Показано, що у процесі електроіскряного оброблення в порошках формуються пересичені тверді розчини між міддю, залізом і кобальтом та їхні оксиди CoO, Cu₂O, FeO й карбіди Co₃C, Fe₂C, Fe₃C, кількість яких істотно залежить від типу робочої рідини. Крім того, показано, що електроіскряне оброблення приводить до значного подрібнення структури; при цьому форма частинок порошків близька до сферичної, а їхні розміри знаходяться в інтервалі від 0,1 до 10 мкм. Концентрація металів у твердих розчинах після електроіскряного оброблення набагато (на 2–3 порядки) перевищує рівноважні значення концентрації для цих систем у масивних зразках. Магнетні властивості порошків стопів Cu–Co і Cu–Fe визначаються їхніми фазовим складом і дисперсністю, які залежать від робочої рідини.